Savjeti za održavanje lakiranih parketa

Da bi vaš parket još godinama bio pun boje, sjaja i sačuvan kao prvog dana u nastavku donosimo nekoliko pravila kojih biste se trebali pridržavati.

 

1)  Podove treba redovito usisavati a nakon toga brisati vlažnom krpom – najbolje od mikrofibre. Za čišćenje parketa najbolje je koristiti specijalizirana sredstva za čišćenje i održavanje lakiranih parketa (Mapei Ultraclean Polish).  Vosak, sapun ili druga kućna sredstva sadrže masnoću koja može zamutiti lak na parketu.  Kada brišete parkete, vodite računa da krpa ne bude jako mokra nego blago vlažna jer previše vode koja zaostaje na parketi može izazvati bubrenje parketa.

2) Stavite otirače ispred ulaznih vratiju kako bi spriječili unošenje pijeska i prljavštine. Stavite tepih na najprohodnijim dijelovima, na kraju stepeništa i u blizini vratiju.

3)  Da se parketi ne bi grebali ispod namještaja stavite zaštitni filc, pluto ili gumu da izbjegnete ogrebotine na drvenom podu odnosno laku.

4)  Hodanje s uskim i osobito tvrdim potpeticama svedite na minimum kako biste izbjegli oštećenja parketa u smislu točkica i malih udubljenja.

5)  Režite kanđe kućnim ljubimcima kako bi izbjegli grebanje poda.