Često postavljana pitanja

 

Što su gotovi parketi? 

 

To su parketi čija površina je unaprijed završno obrađena (lakirana ili uljena). Isti su nakon polaganja spremni za „upotrebu“, za razliku od klasičnih parketa koji traže tradicionalno tzv. „kitanje“ te nekoliko slojeva laka ili uljenje – ovisno o izboru klijenta. Gotovi parketi mogu biti uljeni ili lakirani, a prije toga mogu biti i četkani ili samo brušeni. Danas su sve popularniji te se svakodnevno traže upravo zbog brze, čiste i povoljnije montaže. Također završna obrada gotovih parketa je puno bolja budući da se radi tvornički pomoću najnaprednije tehnologije. Npr. – kod gotovih lakiranih parketa radi se o 6 slojeva besprijekorno nanešenog laka.

 

Što su gotovi uljeni parketi?

 

Gotovi uljeni parketi su vrsta podne obloge površinski obrađeni uljem koje može biti bezbojno, a može biti i nijansirano. Uljeni parketi imaju matirani finiš a na njima se eventualne ogrebotine vrlo lako saniraju ponovnim uljenjem samo zahvaćenog dijela za razliku od lakiranih parketa koji se ne saniraju lokalno nego se cijela površina parketa brusi i nanovo lakira. Ulje se nakon nekoliko godina nanosi ponovo da bi parket ponovo dobio punoću boje kao prvoga dana. Tu je i prednost uljenih parketa pred lakiranim što se eventualna oštećenja vrlo lako lokalno saniraju. Ukoliko su uljeni parketi i četkani na njima vrlo rijetko ostaju packe, a pogotovo su pogoni za one koji imaju kućne ljubimce.

Kod četkanih i uljenih parketa prirodna struktura drveta dolazi do svog pravog izražaja. Vrlo su popularni i uljeni seljački podovi odnosno uljeni parketi velikih dimenzija koji  zboj svoje veličine djeluju osobito atraktivno.

 

Što su gotovi lakirani parketi?

 

Gotovi lakirani parketi su parketi koji su već tvornički potpuno završno obrađeni te su kao takvi spremni za upotrebu odmah nakon postave. Montaža gotovih lakiranih parketa je brza, čista te povoljnija u odnosu na sirove parkete koji se kod klijenta bruse, kitaju te tri puta lakiraju. Gotovi lakirani parketi su tvornički lakirani u 6 slojeva s vrhunskom opremom te se puno rjeđe nego kod klasičnog parketa dešavaju piknjice i mrljice u laku. Od svih vrsta gotovih lakiranih parketa treba istači planetarno popularne bijeljene parkete koje nudimo u više nijansi i nizu klasa i obrada.

 

Što su gotovi dvoslojni parketi?

 

Dvoslojni parketi su vrsta gotovih parketa, koja se sastoji od dva drvena sloja. Ukupna debljina dvoslojnog parketa iznosi od 10 – 11 mm. Gornji sloj čini lamela od tvrdog drva debljine 3-4 mm, dok donji sloj čine daščice mekog drva (jelovine) debljine 7 mm. Slojevi su međusobno unakrsno slijepljeni ljepilom. Površina parketa (gornji sloj – pokrovna lamela) je strojno obrađena – lakirana, nauljena ili obrušena. Standardne dimenzije parketnih daščica gotovog dvoslojnog parketa kreću se u rasponu dužina 400-1500 mm i širinama 70, 90 i 120 mm. Gornji sloj parketa čini cjelovita, jednoredna pokrovna lamela.

 

Što su gotovi troslojni parketi ?

 

Troslojni parketi su vrsta gotovih parketa, koja se sastoji od tri sloja drva. Ukupna debljina troslojnog parketa iznosi 12-20 mm. Gornji sloj čini lamela, uglavnom od tvrdog drva (vrsta po izboru kupca) debljine 4 mm, srednji sloj čine daščice mekog drva (jelovine), a donji sloj čini jelov furnir. Slojevi su međusobno unakrsno slijepljeni ljepilom. Površina parketa (gornji sloj – pokrovna lamela) je strojno obrađena – lakirana ili uljena. Standardne dimenzije parketnih dasaka troslojnog gotovog parketa kreću se u rasponu dužina 100-2200 mm i širinama 150 do 208 mm.

Parketi čiji gornji sloj čini cjelovita, jednolinijska pokrovna lamela se često nazivaju i troslojnim seljačkim podovima. Troslojnom parketu je, u odnosu na dvoslojni, dodani još jedan – treći sloj drveta (jela ili smreka), koji ima stabilizirajuću funkciju.

 

Većina gotovih troslojnih parketa iz naše ponude ima tvorničku garanciju 30 godina na kvalitetu proizvoda te su certificirani za podna grijanja zbog svoje izrazite otpornosti na vlagu te stabilnosti.